12
april
2024
|
08:10
Europe/Amsterdam

Biologische limoen inkoop in een dynamische markt

Limes news Eosta

 

De markt voor biologische limoenen is momenteel erg dynamisch, gedreven door een sterke consumentenvraag. De toegenomen vraag wordt echter geconfronteerd met aanzienlijke aanbodbeperkingen als gevolg van verschillende uitdagingen in de belangrijkste leverende landen. Hieronder vindt u een overzicht van de huidige situatie, georganiseerd per land, en de maatregelen die Eosta heeft genomen om het aanbod te stabiliseren. 

Colombia 

De regio is getroffen door de hitte, waardoor de productie van kwaliteitsvruchten is gedaald. Er worden echter maar heel weinig biologische limoenen meer naar de EU geëxporteerd, omdat de Amerikaanse markt veel hogere prijzen biedt. In Colombia zijn er vooral kleinschalige telers en de kostprijs is relatief hoog. De biologische consument in de VS is bereid om deze prijzen te betalen. 

Mexico 

De export naar de EU is sinds vorig jaar bijna volledig stopgezet vanwege de betere betaling vanuit de Amerikaanse markt en de strenge en dure EU-eisen. De risico's en kosten voor export naar de EU en de specifieke eisen voor de detailhandel in de EU zijn te hoog geworden voor Mexicaanse telers. 

Brazilië 

De export naar Europa, die de afgelopen jaren gestaag was toegenomen, is bijna volledig gestopt vanwege fytosanitaire problemen, waarbij een gedeeltelijke oplossing pas in mei of juni wordt verwacht. 

Marokko 

Vanaf half juli verwacht Eosta weer biologische limoenen uit Marokko aan te bieden. 

Guatemala 

Eosta zal ook wat biologische limoenen importeren uit Guatemala om aan de vraag te voldoen. 

Conclusie 

De markt voor biologische limoenen staat onder druk door verschillende externe factoren, waaronder weersomstandigheden, fytosanitaire problemen en concurrentie van de Amerikaanse markt. Eosta zet zich echter in om de levering aan hun klanten te garanderen door middel van sterke relaties met telers en diversificatie van het aanbod. 

Met nieuwe oogsten uit Latijns-Amerika en Marokko in het vooruitzicht, evenals alternatieve bronnen zoals Guatemala, werkt Eosta er hard aan om de aanvoer voor de Europese markt te stabiliseren.