01
december
2022
|
16:40
Europe/Amsterdam

Interview met Joep over de oogst in Peru

Newsletter - 2022-12-01T133015.062

Half november hebben inkoopmanagers Joep en Koen samen met Gert-Jan van onze QA-afdeling een aantal van onze Nature & More telers in Peru bezocht. Het belangrijkste doel van een bezoek zoals deze is om onze telers weer in het echt te ontmoeten en de langdurige zakelijke relaties te koesteren. Samen hebben ze de boomgaarden bezocht om te zien en te bespreken hoe de biologische producten zoals mango, granaatappel en druiven groeien voor het komende seizoen. Het leek ons interessant om wat inzichten te delen en Joep wat vragen te stellen over de reis. 

N&M: Joep, misschien kent niet iedereen jou al, want je bent een nieuw lid van de Eosta-familie. Misschien leuk om je kort voor te stellen? 
Joep: Hoi, mijn naam is Joep van Koevorden, sinds september werkzaam bij Eosta.  Ik ben zeer enthousiast dat ik ben aangesloten bij deze familie die zich inzet voor een meer duurzame en transparante wereld. Als product  manager ben ik o.a. verantwoordelijk voor de inkoop van jullie biologische mango's en andere tropische lekkernijen. 

N&M: Je bent in Peru geweest, kun je ons iets vertellen over het komende Mangoseizoen? 
Joep: Het Peruaanse Mangoseizoen begint altijd in het noorden van Peru, dit sluit aan op het seizoen in Ecuador. Deze week ontvangen we onze eerste Kent mango's per boot. Over een paar weken ontvangen we de eerste vruchten van onze Nature & More teler Jan Bernard, met wie we een jarenlange relatie hebben. De komende oogst ziet er goed uit, de schatting van onze telers is dat er ongeveer 10-15% meer opbrengst zal zijn dan vorig seizoen. Het grootste deel van de oogst zal perfect geschikt zijn voor de Europese markt, 8-9-10-12. Wat de Ataulfo-mango uit Ecuador betreft, loopt het seizoen voorlopig door tot half januari, daarna schakelen we over op Peru en Mexico. 

N&M: Hoe zit het met de granaatappels van onze Nature & More teler Jan?  
Joep: Jan gaat half januari ook granaatappels oogsten, het ras 'Wonderful'. Het product ziet er erg mooi uit al zal de oogst iets minder zijn dan vorig jaar. Waarschijnlijk door een periode van relatief ongebruikelijk koud weer 's nachts met temperaturen rond 12 graden. Week 3-4 2023 zal het schip de haven verlaten richting Europa. Wees dus op tijd, neem contact op met je Eosta Accountmanager en bestel je biologische granaatappels alvast. 

N&M: Ik heb iets gehoord over talloze vogels in de boomgaarden, kun je dat uitleggen? 
Joep: Dat is leuk om te vertellen. Onze teler Jan is erg blij met zo'n 65 verschillende soorten vogels in zijn boomgaarden, vanwege de evenwichtige biodiversiteit. De vogels mogen echter niet van alle mango's en druiven snoepen. Daarom loopt een trommelaar door de boomgaarden en speelt een melodie om de vogels te verjagen. Deze melodie verandert na een paar dagen, anders raken de vogels eraan gewend en schrikken ze niet meer. 

N&M: Hebben jullie ook andere telers van N&M bezocht? 
We zijn ook bij andere telers van druiven, granaatappels en mango op bezoek geweest en die zijn erg enthousiast over de diversiteit aan planten die onder de wijnstokken groeien. Dit helpt om de insecten die niet welkom zijn op de druiven te weren. Er is veel ontwikkeling op de boerderijen zelf wat betreft biologische landbouw zoals het zelf kweken van insecten (sluipwespen, zweefvliegen en gaasvliegen) die worden ingezet als natuurlijke vijanden en er is zelfs een hele unit met wormen die compost produceren voor de zo belangrijke gezonde bodem. Zo goed om deze projecten met grote impact te zien van onze pionierende telers! 

N&M: Andere leuke weetjes? 
Joep: verschillende van onze telers hebben ge├»nvesteerd in nieuwe koel- en verpakkingsfaciliteiten dicht bij hun boomgaarden hetgeen een positief effect heeft op de kwaliteit van het fruit. 

N&M: Wat kunnen onze klanten van Eosta verwachten als het gaat om deze producten? 
Joep: Goed en gezond fruit, uiteraard afkomstig van betrouwbare leveranciers. Leveranciers met een focus die veel verder gaat dan de traditionele manier van biologisch boeren. 

N&M: Hoe zit het met de verpakking?  
Joep: Al onze producten kunnen worden verpakt volgens klantspecifieke verzoeken. Voor Mango en Granaatappels is onze Natural Branding techniek heel goed!